Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To kremowe i pożywne risotto ze szparagami stanowi doskonały samodzielny posiłek lub sprawdzi się jako dodatek do mięsnych dań. Doskonale komponuje się z białym, półwytrawnym winem. Zaserwuj to risotto na lekki obiad lub kolację we dwoje. Ten przepis jest dość prosty, ale wymaga sporo uwagi, aby ryż nie przywarł do dna patelni i się nie przypalił. Jeśli poświecisz tej potrawie odrobinę uwagi, odwdzięczy się wspaniałym smakiem.
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26019
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 87
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9026
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 351
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26019
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 87
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 9026
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 351
Składniki
Połącz bulion z kurczaka (lub warzyw) i wino w średnim rondlu oraz podgrzewaj na wolnym ogniu. Do garnka lub wysokiej patelni wrzuć masło, rozpuść, a następnie dodaj cebulę i pozwól jej się lekko zezłocić. Dodaj ryż, przemieszaj i przesmaż chwilę, aż ryż zacznie błyszczeć. Uważaj, by nie przypalić składników.
Zmniejsz ogień pod garnkiem do minimum i za pomocą chochli wlewaj winno-bulionowy płyn tak, aby przykryć wierzch ryżu. Mieszaj bardzo często, aby ryż nie przywarł do dna. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, powtarzaj tę czynność do momentu, aż ryż będzie ugotowany do końca. To wymagająca cierpliwości czynność i może zająć około 35-45 minut.
W międzyczasie ugotuj na parze szparagi. Zostaw kilka ładnych główek do dekoracji, a resztę pokrój w mniejsze fragmenty. Po wchłonięciu ostatniej porcji płynu w risotto dodaj szparagi. Mieszaj dalej, aż danie stanie się kremowe i przestanie mieć konsystencję zupy.
Zdejmij risotto z ognia, dodaj parmezan (zostaw 2 łyżki do dekoracji), dopraw solą i pieprzem, a później wymieszaj. Podawaj gorące.